bart van uitert | beeldbouwer

instagram-serie

Met enige regelmaat publiceer ik korte serie op Instagram.
Thematisch van aard en met een beperkte looptijd. Hier een aantal van de series.
Altijd de meest actuele serie volgen:

#opwegindemist

OKTOBER – NOVEMBER 2020
De pandemie beheerst ons dagelijks leven.
Ik zoek mijn weg door een mist van meningen en opvattingen.

Deze serie is ook te zien en te beluisteren in het online fotomuseum

#1Hoeveel beperking kan een mens aan? Minder contact en meer verschillende waarheden. De maatschappelijke mist ontneemt ons een heldere blik. Vaardigheden zijn een test.

De komende weken zoek ik mijn weg in de mist. In een thuisstudio van 6,5 vierkante meter met een camera, een flitser en een model, het effect van de beperking. Hoe koers je op zicht, in tijden en horizon van groot belang?

#2De mist op weg naar de horizon. Ik voel mij een konijn die in de koplampen van een auto kijkt.

Nog net op tijd geef ik een ruk aan mijn stuur en kan verder. Wie van wat kwam mij tegemoet? Laatste van de mist? Van verblind deur de schijnsel van de ander? Het blijft opletten!

#3Tijd om de klokken gelijk te zetten. Er dwarrelen meningen in de mist en de dauw van de waarheid vindt zijn beste plek. De waarheid. Wat is de waarheid? En hoe gaan wij om met verschillende waarheden?

Het is vijf voor twaalf! Wij kunnen het tij van o.a. de pandemie, het milieu, stikstof, PFAS en een economische crisis nog keren. Toch?

#4 – Gevangen in de klassieke tangverlichting lijk ik klem te zitten. Wat mag en wat mag niet. Het lijken werelden van verschil.

Maar de menselijke geest is soepel en weet altijd weer een weg te vinden. Onze creativiteit wijst ons de weg door de mist.

#5 – Het linkerdeel en het rechterdeel van je hoofd spiegelen en tegen elkaar zetten. Altijd al een keer willen maken.

Met het ‘origineel’  ontstaan er drie versies van mijzelf. Mijn ‘rechterhoofd’ vol emotie, verbeelding, kleur, en ruimtelijke inschatting. Mijn ‘linkerhoofd’ met name woordkennis, logica en analytisch vermogen. Wie van de drie weet dit te combineren en zijn weg door de mist te vinden?

#6 – Door welk kader bekijk je de wereld? Met deze Lubitel2 (uit de jaren 60) kijk ik naar beneden en toch vooruit. De blik naar de toekomst.

Het duurt even voor het juiste perspectief gevonden is. Maar met goed kijken, aandacht en geduld komt het beste beeld tot stand.

#7Ik duik in mijn jas
Als een schaduw
In warme kleding
Op weg in de mist
Zoek ik mijn weg
Ik wil kijken
Maar niet alles zien
En zeker niet horen

#8Hoeveel informatie heb je nodig om een beeld te vormen? Op basis van vaak minimale informatie hebben wij onze mening al gevormd. Ik daag mijzelf uit om ‘door de mist’ te kijken voor een helder beeld. Niets is vaak wat het lijkt. Ik pas mijn mening aan: soms positief, soms negatief.

#9Wij koersen nog steeds op zicht. Al lijkt de mist op te trekken, wij moeten alert blijven. Uit het niets kan er zo maar weer een nieuwe bedreiging op ons af komen. Het is de dynamiek van het dagelijks bestaan.

Dit is de laatste foto uit de serie #opwegindemist. Ik ga op zoek naar een nieuwe beperking in een zee van mogelijkheden. Blijf gezond en zorg goed voor elkaar.

#debootgemist

AUGUSTUS 2020
Dit jaar op vakantie in Nederland.
Op de fiets door het mooie Friesland.
Geinspireerd door het water en de vele boten

#1 – Na de schandpaal #debootgemist

#2 – Ik zit nog aan de koffie! S**t. Brug open #debootgemist

#3 – Ik blijf steken tussen de wal en het schip. Daardoor #debootgemist

#4 – Ja, maar de brug was open dus #debootgemist

#5 – Hoopvol gestemd vandaag. Sta ik aan de andere kant van het water, weer #debootgemist

#6 – Ik kan het schudden. Waterpeil te laag en kade te hoog dus weer #debootgemist

#7 – Te laat. Al vertrokken. #debootgemist

#8 – Hier hadden wij niet afgesproken. Defintief #debootgemist