06 252 271 86 foto@bartvanuitert.nl

WISSELWERKING

Afgelopen twee weken gewerkt aan de cover van het boek van Bertina Mulder. Bertina is een oud collega en vroeg of ik de cover van haar debuutroman wil vormgeven. Haar boek Wisselwerking komt eind november 2016 uit.

Na een briefing aan de keukentafel aan het werk. Twee verschillende voorstellen gaan richting Bertina. Onze wisselwerking komt op gang.

Als schrijver van het boek kent zij alle “hoeken en gaten” van het verhaal. En heeft zij ook een duidelijk beeld van wat er op de cover moet komen. Aan mij de taak dit te vertalen naar niet zomaar een cover: Nee, de cover van haar debuutroman.

Wij bellen en mailen over de eerste ontwerpen. Eén van de ontwerpen valt af. Wel mooi, maar past niet. Nummer twee is beter, maar de sfeer en de details zijn onvoldoende aanwezig. Ik ga opnieuw aan de slag en ga een hele andere richting in. Ik verken het speelveld van de schrijver. Probeer in haar hoofd te kruipen. De derde cover is mooi, maar brengt haar aan het twijfelen. Het blijkt te ver af te liggen van “haar eigen beeld”.

Ondertussen loopt de tijd door en komt de datum waarop alles klaar moet zijn dichterbij. Ik moet de rust bewaren, want alleen dan kan ik komen tot een ontwerp wat past. De belangrijkste elementen uit het boek zijn in de voorgaande ontwerpen te weinig expliciet. Ik houd daar wel van, een verborgen detail, maar voor de schrijver zijn ze van belang. Het laatste ontwerp blijkt een schot in de roos. Blijdschap, tevredenheid en opluchting bij schrijver en ontwerper.

De wisselwerking is geslaagd.

Pin It on Pinterest

Share This